Jak na testování použitelnosti u digitálních produktů Škoda Auto

Jedna z největších českých firem Škoda Auto vedle výroby automobilů vyvíjí i různé digitální produkty, jako je třeba mobilní aplikace MyŠkoda nebo digitální asistentka Laura. Škodovce jsme pomohli podpořit produktové týmy v provádění uživatelského testování jejich produktů, a to i bez pomoci výzkumníků.

Standardizace výzkumných procesů a postupů

Školení na uživatelské testování

Research Operations (ReOps)

Research Playbook

Co jsme společně dokázali

Vytvořili jsme bohaté edukační materiály vhodné i pro ty, co nemají zkušenosti s výzkumem.

Uspořádali jsme 4 kola školení pro designéry a produktové manažery.

Standardizovali jsme výzkumné procesy a postupy.

Uchovali jsme dlouho budované výzkumné know-how.

Posílili jsme výzkumné kompetence uvnitř produktových týmů.

Výzkum a vývoj digitálních řešení ve Škoda Auto

Škoda Auto je přední česká automobilka. Kromě osobních a užitkových vozů nabízí i digitální produkty jako mobilní aplikaci MyŠkoda, aplikace pro infotainment nebo digitální asistentku Lauru. Zatímco vývoj nových modelů aut trvá několik let, digitální produkty se tvoří mnohem rychleji a vyžadují rychlou zpětnou vazbu od uživatelů.

Když se celý produktový tým zapojí do výzkumu

Zvolili jsme metodu demokratizace výzkumu, díky které jsme chtěli povzbudit členy produktových týmů, aby se nebáli uspořádávat vlastní výzkumy na menší témata a problémy, které řeší, a to i bez pomoci specializovaného výzkumníka. Spustili jsme tedy částečnou demokratizaci výzkumu pro oblast testování použitelnosti digitálních produktů Škoda Auto. Proč jsme vybrali právě tuto metodu?
 
- Jde o nejčastěji užívanou výzkumnou metodu pro digitální produkty, kterou využívá přibližně 80 % výzkumů ve Škoda Auto.
- Metoda je srozumitelná i pro ne-výzkumníky a produktové týmy se ji zvládnou rychle naučit.
- Procesy a postupy lze alespoň částečně snadno standardizovat.
- Designéři v produktových týmech jsou přirozeně motivovaní metodu ovládat, protože jim umožňuje rychle validovat jejich designová rozhodnutí.

Další typy výzkumů, které vyžadují komplexnější metody a hlubší znalost výzkumného řemesla, jsme doporučili realizovat přes externí agentury. Toto řešení jsme navrhli, protože interní výzkumný tým je velmi malý a bylo potřeba vyřešit, jak uspokojit poptávku po různých typech výzkumů. Pro Škoda Auto jsme doplnili zrevidovaný systém financování výzkumů agenturami.

Komplexní návod k testování použitelnosti

Na základě podkladů z demokratizace výzkumu jsme zpracovali Research Playbook. Jde o komplexního průvodce, který obsahuje edukační materiály, šablony, checklisty a detailně zpracovaný výzkumný proces. Vše jsme navrhli tak, aby podklady pochopil opravdu každý člen týmu a mohl na jejich základě realizovat testování použitelnosti krok po kroku – od sepsání výzkumných otázek a cílů, přes přípravu na testování, analýzu a syntézu výstupů, až po prezentaci výstupů stakeholderům.

"Spolupráce se StrideXL nám pomohla nejen systematizovat a zpřehlednit informace o výzkumných metodikách, ale také zajistili, že jsou nyní snadno dostupné pro celou firmu v online dokumentaci. Interní školení, která pro nás připravili, jsou plná praktických ukázek a cenných zkušeností z praxe. Díky tomu jsou naše týmy nyní mnohem lépe připraveny efektivně využívat výzkumné metodiky v každodenní práci."

- David Rejzl, DesignOps Lead ve Škoda Auto

Od teorie k praxi

Abychom nevytvořili jen návod do šuplíku, doplnili jsme Research Playbook o školení plné praktických cvičení. Účastníci z řad zaměstnanců firmy měli příležitost seznámit se s celým procesem uživatelského testování, ale také si klíčové aktivity vyzkoušet „nanečisto“ a získat zpětnou vazbu spolu s tipy a triky z praxe. Těm, kteří se do realizace testování pustili, jsme poskytovali průběžné konzultace. 

„Na prvním místě byla ve školení vidět zkušenost lektorky s testováním použitelnosti. Cením si také vstřícnosti, schopnosti podrobně vysvětlit způsob testování a praktické ukázky.“

- Jan Rudinský, UX Research Coordinator ve Škoda Auto

Posílili jsme výzkumné know-how a podpořili jeho důležitost v očích managementu firmy

Research Playbook je nyní dostupný všem zaměstnancům Škoda Auto a převzali ho i zaměstnanci v dalších odděleních. Připravené materiály nyní usnadňují práci nově příchozím výzkumníkům a umožňují hlídat kvalitu výzkumu napříč produktovými týmy. Abychom podpořili stávající zaměstnance v jeho používání, uspořádali jsme 4 kola školení, kterými prošli všichni zainteresovaní designéři a produktoví manažeři. Díky našemu zapojení do projektu mohou lidé ve Škoda Auto pokračovat ve výzkumech sami bez asistence externích agentur. Z jejich zpětné vazby víme, že naše metodika jim pomohla ujasnit si postupy a nebojí se do výzkumu pustit sami. Spolu s tím se obecně posílila role výzkumu, která je na takto velkých projektech zásadní. Povedlo se i navázat dobrý vztah s managementem firmy a ukázat, v čem může mít výzkum přínos.

Použité fotky a vizualizace: Škoda Auto

Zajímají vás bližší detaily tohoto projektu? Máte technologii a nevíte, jak ji přetavit do produktu nebo služby? Hledáte novou příležitost pro svůj byznys? Rádi si s vámi popovídáme osobně. Ozvěte se nám.

Pojďme spolu spáchat nějaké to dobro.

Stačí, když nám na sebe zanecháte kontakt a my se brzy ozveme.

Odesláním souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Moc děkujeme za váš zájem. Brzy se ozveme.
Oooops. Něco je špatně. Nechybí vám nějaký povinný údaj?

Stride XL, s.r.o.

Sekaninova 869/3
614 00 Brno

07234783 DIČ CZ07234783