I web může být udržitelný. Klíčovou roli hraje kvalitní UX.

Lucia Kolesárová, UX/UI designérka

Proč věnovat pozornost udržitelnosti svých webů a digitálních produktů? Naše UX/UI designérka Lucia Kolesárová v rozhovoru vysvětluje, jak udržitelný design může nejen přispět k eliminaci datového smogu, ale také zvýšit efektivitu, uživatelskou přívětivost a ziskovost webu. Zjistěte, jaké konkrétní kroky lze podniknout pro snížení datové zátěže a k čemu slouží Kufřík klimatického designéra/ky, který Lucia vytvořila.

Popíšeš nám svoji cestu k designu? Na co se specializuješ a co tě baví nejvíc?

K designu som sa dostala cez kreativitu v reklamnej agentúre. Videla som grafický návrh kolegu a povedala som si, veď ja by som to vedela urobiť lepšie… Tak som sa začala učiť grafický dizajn. Počas školy som navštívila veľa UX konferencií a spoznala fajn ľudí ako Mike Monteiro, Erika Hall, Eric Reiss, Jeff Gothelf… Tak mi to nejak prišlo cool.

Je pre mňa dôležité, aby som tretinu svojho života trávila tým, že prispievam k niečomu zmysluplnému. Spoločenská zodpovednosť a udržateľný dizajn sú toho súčasťou. Vytvárať pekný vizuál a uspokojovať ľudské potreby má pre mňa zmysel v rámci týchto základov. 

Co pro tebe znamená udržitelnost v designu?

Byť si vedomá, že všetko, čo robím, má nejaký dopad. Môžem pomáhať prosperovať a vzkvétať, alebo nejakým spôsobom prispievam k deštrukcii. Väčšina vecí jasne nezapadá do týchto dvoch škatuliek. Nachádzajú sa na škále. Pri väčšine mojich krokov neviem určiť jasné konsekvencie. Mnohé veci nemám pod kontrolou. Každý ale na svojej pozícii môže urobiť to, čo dáva zmysel jemu.Na úrovni výskumníka je to napríklad zvážiť, či sa vo výskume zameriavam len na „dobro“ užívateľov a firmy, pre ktorú pracujem. Alebo dám „slovo“ aj iným, na ktorých bude mať služba alebo produkt dopad. V rámci Climate Designers sme sa zhodli, že klimatický dizajnér by mal byť práve takýto „hovorca tých, ktorí nemôžu hovoriť sami za seba“.

Co je to datový smog?

Väčšina obsahu internetu a sociálnych médií. Všetko nadbytočné, nepotrebné a neužitočné. Všetko to, nad čím sa niekto, kto to vytvoril alebo nechal vytvoriť, nezamyslel. Vytváram niečo, čo poslúži niekomu, s kým to myslím dobre? Človeku, zvieraťu, rastline, svojmu okoliu… Alebo sa zameriavam len na svoj profit? Čo môže môj pohyb motýlích krídel spôsobiť? Dizajnér ako „gate keeper“ môže šíreniu smogu zabraňovať napríklad zrevidovaním políčok vo formulári alebo tvorbou produktu, ktorý nebude takýto obsah zahŕňať.

Co tě přimělo k tomu, sestavit „sustainability web check”?

Osobná skúsenosť a požiadavky designérov. Sustainability web check je súčasťou Kufríka klimatického designéra/ky, ktorým som vytvorila spolu so Zuzanou Tancibudkovou. Je to súbor praktických metód pre digitálny design, ktoré môže designér použiť podľa svojej oblasti a expertízy, hoc aj zajtra bez nutnosti súčinnosti s ďalšími členami týmu. Cieľom bolo vytvoriť help pre designérov digitálnych služieb a produkov, ktorí majú záujem niečo pre udržateľnosť urobiť, no nevedia ako začať. Vznikol ako aktivita vrámci Climate Designers, ktorých sme boli súčasťou. Sustainability web check je jedna z metód.

Vysvětlíš, o co přesně jde? Jak ho designér využije?

V Kufríku klimatického dizajnéra/ky je viacero toolkitov na tvorbu udržateľného webu. Všetky sa zameriavajú na podobné oblasti: napr. environmentálny dopad webu, dostupnosť, etickosť, výkon, ekonomický dopad a konverzie. Sú to v podstate check-listy. Odpoviete si na otázky, ako na tom je web, ktorý tvoríte. Zameriate sa napríklad na tvorbu obsahu, obrázky a videá, fonty, súkromie, dostupnosť a rýchlosť. Celkovo dobré UX prispieva k udržateľnosti.

Funguje to stejně pro weby a pro webové/mobilní aplikace?

Checklist je určený pre web. Kufrík klimatického dizajnéra/ky je však plný iných metód, ktoré sa dajú využiť aj pri tvorbe aplikácií alebo dizajnovaní iných produktov a služieb a v iných častiach dizajnového procesu, napríklad aj vo výskume.

Jak můžu zjistit, jestli je můj web udržitelný?

Pozri sa do Kufríka. Vyber si jeden zdroj. Napríklad sa pozri na web sustainablewebdesign.org. Prejdi si otázky, ktoré sa týkajú UX, a zistíš to. Ja som si prešla viacerými metódami z Kufríka a spojila vedomosti dokopy. Na zistenie technologických parametrov, ako sú výkon a veľkosť stránky, rýchlosť načítania, práca s obrázkami/videami… stačí zadať názov webu, na ktorom pracuješ, do niektorého z nástrojov na webe, napríklad ecograder.com. Super informácie k redukcii karbónovej stopy nájdeš aj v Kufríku na stránke climateaction.tech.

Co můžu udělat pro to, abych snížila datovou zátěž webu?

Z pohľadu UX/UI dizajnéra napríklad optimalizovať médiá a súbory, zmenšiť veľkosť obrázkov, používať moderné formáty obrázkov, a nepoužívať video alebo množstvo animácií, ak to nie je nutné. Čím je web strohejší, tým je samozrejme menší. Veľa sa dá ale urobiť napríklad zvolením správnych formátov a nastavení. Zas klasické pravidlo: premýšľať nad tým, čo robím a prečo to robím, aký to bude mať dopad.

Jak Lucía aplikovala principy udržitelnosti se můžete podívat v případové studii o webu pro softwarovou firmu Morosystems.

Proč by mě vůbec měla udržitelnost mého webu zajímat?

Web, tak ako každý iný digitálny formát, má aj svoju fyzickú reprezentáciu. Primárne sú to servery, na ktorých beží. Tie spotrebúvajú energiu, ktorej výroba môže byť udržateľná alebo taká, ktorá planétu ničí. Udržateľnosť je často prepojená so zefektívňovaním a zrýchľovaním, ako aj užívateľskou prívetivosťou. Napríklad dobre zorganizovaný web je jednoducho dostupný. Užívateľ tam jednoducho nájde, čo potrebuje, či už má nejaký hendikep alebo nie. To, že užívateľ nájde to, čo potrebuje rýchlo, šetrí čas jemu, napomáha biznisovým cieľom a spotrebuje menej energie. Je to teda win, win, win.

Foto v hlavičce: Lenka Kandravá

Chcete navrhnout udržitelný web na míru? Rádi vám pomůžeme. Ozvěte se nám.

Pojďme spolu spáchat nějaké to dobro.

Stačí, když nám na sebe zanecháte kontakt a my se brzy ozveme.

Odesláním souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Moc děkujeme za váš zájem. Brzy se ozveme.
Oooops. Něco je špatně. Nechybí vám nějaký povinný údaj?

Stride XL, s.r.o.

Sekaninova 869/3
614 00 Brno

07234783 DIČ CZ07234783