Soft skills jako tajemství úspěchu špičkových UX designérů


Dominik Michna, Business Designer & Product Strategist

Umět předávat svoje myšlenky a nápady je klíčovou vlastností zkušeného UX designéra. Svoje o tom ví člen našeho strajdího týmu, business designer & product strategist Dominik Michna, kterého jsme na toto téma vyzpovídali. Proč jsou soft skills důležité pro úspěch designéra? Jak storytelling může změnit prezentaci vašich návrhů? A proč je empatie důležitá nejen vůči uživatelům, ale i kolegům? Zjistěte, co odlišuje seniorní UX designéry od ostatních.

Jak by ses popsal jako designér, jaké je tvoje zaměření a specializace?

Vždy mě hnalo dělat produkty, které dávají smysl a které jejich uživatelé zbožňují. Vyrostl jsem z frontendu, ale jako frontenďák jsem dostával návrhy, o kterých jsem si často říkal, že mi právě smysl nedávají. Chtěl jsem se proto posunout do role designéra, abych měl možnost tohle ovlivnit. Abych s překvapením zjistil, že jako designérovi mi stále chodí zadání, která mi smysl nedávají :) Což mě dovedlo k přesahu do product managementu a businessu.

Říkáš o sobě, že jsi víc generalista. To tě přivedlo do Stride XL?

Svým způsobem ano. Do Stride XL jsem šel s tím, že se chci naučit více o business designu, kde už je to méně o user flows a uživatelském rozhraní a více o value proposition samotného produktu. Řešíme, jestli daný produkt dává smysl, má přidanou hodnotu a jestli je to něco, za co cílová skupina vůbec bude ochotná platit. V realitě to pak znamená, že pomáhám klientům poznat blíž jejich cílovou skupinu, pomáhám s business modelem a nastavením toho, čím jejich produkt nebo služba bude unikátní. Zároveň stejné témata školím nebo mentoruji product managery v jiných firmách, kdy tomu říkáme tzv. Product Discovery. Snažím se předávat a školit, jak se lépe bavit s uživateli a se svými zákazníky.

Proč tě začalo zajímat téma soft skills u designérů?

Soft skills jsou nedílnou součástí práce designéra a přijde mi, že to je věc, která odlišuje seniorní designéry od mid-level designérů. Jsou designéři, kteří jsou silní v řemesle, mají schopnosti a zkušenosti. Ví, jak má vypadat dobrý design. Ale pokud nemají vybudované soft skills, mám problém je řadit k seniorním designérům. Seniorní designér musí umět přijímat feedback a kritiku na svůj design. Nesmí brát zpětnou vazbu osobně. Ví, že kritika je prospěšná a pomáhá zlepšovat konečný návrh. Umí se odosobnit od svého řešení. Ví, že to není o něm, ale širším kontextu celého týmu a produktu. Nevyletí jako čertík z krabičky, jakmile po něm někdo chce změnu. Umí se správně doptat. Umí dobře prezentovat svou práci … 

Jak moc jsou důležité třeba právě prezentační schopnosti?

Prezentační schopnosti by měly být jedna z klíčových schopností designéra – aby dokázal předat myšlenku a vysvětlit, proč přichází s daným řešením. Sice můžeš mít super vyňuňaný a pixel-perfect design, ale pokud neumíš prodat, jak jsi k řešení dospěl, zůstaneš nešťastný z toho, že ti ostatní diktují, jak má řešení vypadat.

Mohl bys dát nějaký další příklad využití soft skills v práci designéra?

V dnešní době se hodně IT firem snaží fungovat v tzv. agilním prostředí. Týmy fungují napříč odděleními a rolemi a jako designér musíš umět v rámci toho komunikovat a spolupracovat. Musíš umět vysvětlit, co potřebuješ a dojít ke společné shodě, co budou další akční kroky. Čím dál jsi v kariéře, tím častěji se taky začínáš potkávat s více a více důležitými lidmi, kdy to pak může být i o vyjednávání. V design managementu se pak učíš navnímat politiku ve firmě, pohybovat se v ní a musíš vědět, jak komunikovat s managementem.

Do jaké míry ze mě soft skills udělají úspěšného designéra?

Osobně je to pro mě kritérium, které je pro mě důležité, když mám doporučit nebo schválit někomu povýšení, které se dotýká senior pozice. Nedívám se jenom na to, jestli člověk dělá dobrou práci a dodává hezké designy, ale koukám se i na to, jak je na tom se soft skills.

Popíšeš ve stručnosti, co je hlavní náplní tvého školení o soft skills designérů?

Témat může být mnoho a náplň široká. Záleží na zadání. Poslední školení jsme dělali na míru pro sázkovou kancelář Tipsport a jednalo se o půldenní školení. Díky assessmentu na začátku jsme mohli zohlednit schopnosti a zkušenosti jednotlivých designérů, kteří se na školení přihlásili a školení přizpůsobit tak, aby jim přineslo maximální hodnotu. Hlavními tématy nakonec byly storytelling a vyjednávání.

Zmiňuješ důležitost storytellingu, mohl bys to přiblížit? O co jde a proč ho využijí designéři při své práci?

Storytelling je o vyprávění příběhů. V rámci školení jsme si ukázali, jak funguje trojaktová struktura u filmů, která provází hrdinu konkrétními fázemi příběhu, staví před něj různé peripetie, aby jej dovedla až k vyvrcholení příběhu. Storytelling je pro designéra důležitý při prezentaci jeho práce. Dokáže díky tomu zásadně ovlivnit, zda předá, to co chce předat, a jak bude probíhat navazující diskuze.

Jakým způsobem jste to zkoušeli aplikovat během školení?

Na školení jsem nechal účastníky vybrat projekt, na kterém pracovali a stručně popsat, o čem projekt byl. Už v té chvíli byly vidět mezery v představování, kdy špatně prezentovaný návrh může způsobit, že si z něj zainteresovaná osoba nic neodnese. Jde to jedním uchem tam, druhým ven. Storytelling pomáhá jasně a dobře představit, pro koho návrh děláš, jaký problém řešíš a v čem je tvůj návrh lepší řešení, než to řešení stávající. Tuhle změnu v prezentaci svého návrhu si účastníci na školení vyzkoušeli.

Kdy ses setkal se storytellingem poprvé?

Ještě jako frontendista v rámci agilního řízení projektů, kdy na konci každého sprintu představuješ, co se podařilo na tzv. demu. Tehdejší scrum master mě naučil vyprávět příběh, místo toho, abych jen ukázal, co jsme naprogramovali. Například: „Honzovi doma zateklo od sousedů a potřebuje najít malíře, který mu vymaluje. Není si ale jistý, kolik takový malíř stojí a jakého vybrat. Nově si na našich stránkách může vybrat kategorii malířů, označit malíře, které se mu zdají přijatelní a hromadně je poptat o nabídku.“ Během prezentace jsme neukazovali jen naprogramovaný formulář, ale představovali jsme celé flow s příběhem, aby byl jasně vidět přínos a hodnota nové funkcionality.

Myslíš si, že se soft skills může naučit každý?

Záludná otázka. Myslím si, že ve výsledku ano, ale není to ani tak o samotných soft skills, jako o učení obecně. Ve chvíli, kdy máš otevřenou hlavu a chceš se učit novým věcem, tak si myslím, že i soft skills se dokážeš naučit. Hodně také záleží, jaké lidi máš kolem sebe. Měl jsem v životě štěstí na skvělý lidi, od kterých jsem se hrozně moc naučil, co se týče mindsetu.

Jakou máš na školení zpětnou vazbu?

Zpětná vazba byla vesměs pozitivní a dostali jsme i veřejné kudos od jednoho z designérů, který se školení účastnil.

Jaké jsou další důležité vlastnosti dobrého designéra?

Kromě soft skills nemůžu nezmínit empatii. Naučil jsem se, že empatie není důležitá jen vůči vašim uživatelům a zákazníkům, ale i vůči kolegům a při spolupráci v týmu, hlavně třeba při spolupráci právě s product managery. Designér dostává požadavek na design, vytvoří design a produkťák začne chtít změny – mikromenežuje: „Nemohli bysme to dát jinam? Nemohlo by to tlačítko vypadat víc zeleně?” A designér je frustrovaný, protože mu někdo kecá do návrhu, když on má být zodpovědný za design přece. Ale když se na to podívám z pohledu produkťáka, jemu jde vlastně o to stejné. Dodat co nejlepší produkt. Nejde mu o to mě jako designéra naštvat nebo znevažovat. Ale každý přicházíme na danou věc s vlastním pohledem. A je to v tu chvíli opět o soft skills. Umět si věci vyjasnit, vysvětlit a dohodnout se na nejlepším možném řešením.

Zaujalo vás téma soft skills? Máte zájem o školení na míru? Rádi vám pomůžeme. Ozvěte se nám.

Pojďme spolu spáchat nějaké to dobro.

Stačí, když nám na sebe zanecháte kontakt a my se brzy ozveme.

Odesláním souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Moc děkujeme za váš zájem. Brzy se ozveme.
Oooops. Něco je špatně. Nechybí vám nějaký povinný údaj?

Stride XL, s.r.o.

Sekaninova 869/3
614 00 Brno

07234783 DIČ CZ07234783